Dita Křížková: Chlorellu nebo spirulinu
V čem vyniká chlorella?
Chlorella je jednobuněčná zelená řasa a je nejbohatším zdrojem chlorofylu (zelené barvivo v rostlinách) na naší planetě, díky čemuž má mimořádné regenerační a detoxikační schopnosti. Obsahuje až 60% z vysoce kvalitního rostlinného proteinu, který je tělem snadno využitelný, protože je menší a méně složitý než bílkovina živočišná. Obsahuje také všechny základní aminokyseliny (kompletní bílkovina), což je víc než jakékoli jiné jídlo na zemi. Obsahuje dále mnoho esenciálních vitamínů, minerálů a stopy základních a druhotných rostlinných substancí (např. fosfor, draslík, hořčík, germanium, síru, železo, vápník, mangan, měď, zinek, jód, kobalt a další stopové prvky). Vyniká svými detoxikačními schopnostmi – neutralizuje a odbourává jedovaté látky z těla, včetně těžkých kovů, čímž pomáhá organismu bojovat proti rakovině všech orgánů v těle. Obsahuje specifickou třívrstvou vlákninu, která je schopná toxický odpad ve střevech vyloučit – mechanicky jej při průchodu střevy strhává, čímž ulehčí i trávicímu traktu. Často tak dochází i k úbytku na váze (ve střevech je až 12kg toxických usazenin). Zlepšuje trávení, upravuje metabolismus cukru a vyrovnává pH těla. Chrání před srdečními chorobami, snižuje krevní tlak, odbourává nadbytečný cholesterol a podporuje tvorbu červených krvinek, velmi vhodná při chudokrevnosti. Napomáhá také k produkování „neurotransmiterů“, např. serotoninu, jenž je důležitý pro mozek. Chlorela obsahuje rovněž všech 8 důležitých esenciálních aminokyselin, jakož i mnoho neesenciálních aminokyselin. Tělo si neumí esenciální aminokyseliny vyrábět samo, proto tyto musí být obsaženy ve stravě. Chlorella dále zmírňuje záněty, vyživuje dásně, omezuje afty a napomáhá hojení ran, bércových vředů. Podporuje trávení a růst probiotických bakterií, čímž působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Čistí trávící ústrojí a podporuje vylučování. Díky obsahu DNA, RNA a dalších látek významně podporuje regeneraci jaterních tkání a prodlužuje mládí buněk, protože obsahuje unikátní růstový faktor CGF, jež neutralizuje vnitřní pH. Zvyšuje rovněž koncentraci hemoglobinu v červených krvinkách. Působí silně prebioticky, je velmi vhodné ji užívat po užívání léků, hlavně antibiotik. Omezuje výskyt plísní v těle. Chrání před degenerativním onemocněním a zvyšuje imunitu – stimuluje tvorbu interferonu. Protože zásobuje tělo hodnotnými antioxidanty, zpomaluje stárnutí, patří do skupiny tzv. „anti-ageing“ potravin. Ovlivňuje především energetické dráhy žaludku, sleziny, tlustého střeva, jater, žlučníku, osrdečníku a meridián tří zářičů.
A kterou chlorellu si vybrat, když je jich na trhu tolik? Já jsem si prošla obdobím, kdy jsem na sobě zkoušela všechny možné značky zelených potravin a vyšla mi z toho jako nejkvalitnější od firmy Green Ways. Je to znát na chuti, ale především na detoxikačních projevech – když přeženete dávkování, tak narozdíl od jiných značek, to velmi rychle na sobě poznáte… Proto také firma Green Ways, jako jediná na trhu, chlorellu prodává pouze s osobním poradenstvím. Já jím tuto řasu denně a kdybyste chtěli účinky tohoto výjimečného produktu na sobě vyzkoušet i Vy, seznámím vás ráda s užíváním. Chlorellu (i ječmen Green Ways) mám stále skladem. 🙂
A proč jíst Spirulinu?
Spirulina patří k nutričně nejúplnějším potravinovým doplňkům. Obsahuje řadu důležitých živin: proteiny, komplexní sacharidy, železo (10g spiruliny obsahuje stejné množství železa jako 450g špenátu), vápník, draslík, hořčík, mangan, selen, zinek, chrom, vitamíny A, K, a skupiny B. Je stejně jako chlorella rovněž bohatá na chlorofyl, mastné a nukleové kyseliny a lipidy. Její součástí je také gamma linolenová kyselina, která je obsažena v mateřském mléce a zlepšuje zdraví kojenců. Obsahuje také fykocyanin, což je modrý pigment spiruliny – tento unikátní přírodní fykocyanin je řazen do zvláštní skupiny antioxidantů, které prokazují výrazné protizánětlivé vlastnosti, chrání játra a ledviny při detoxikaci, a aktivuje imunitní systém.Zhruba 60% suché váhy této řasy tvoří aminokyseliny, které jsou nezbytné pro růst a regeneraci buněk. Za zmínku stojí především obsah argininu, který napomáhá rychlé regeneraci, přispívá k vyrovnané produkci hormonů a enzymů, podporuje normální krevní oběh, zdraví srdce a jater, a podporuje sexualitu. Z toho důvodu je spirulina zdravou náhražkou masa a mléčných výrobků. Obsahuje také kyselinu gama-linolenovou (GLA), která je důležitá pro správnou funkci buněčných stěn, srdečně – cévního systému a imunity, má antioxidační účinky, posiluje fyzickou výdrž, redukuje pocit hladu a chuť na sladké, udržuje normální hladinu cukru v krvi, stabilizuje cholesterol v krvi, posiluje imunitu těla. Dále má vysoký obsah karotenoidů, jež mají antioxidační účinky a zpomalují proces stárnutí. Je to potravina s nejvyšším obsahem betakarotenu vůbec (obsahuje 10x více betakarotenů než mrkev). Přírodní betakaroten má příznivý účinek na zrak a funguje dokonce i jako prevence rakoviny. Spirulina dále pročišťuje krevní řečiště, regeneruje jaterní tkáň, čistí trávící ústrojí, stimuluje příznivou mikroflóru v trávicím traktu (laktobacily) a pomáhá tak správné funkci střev a zažívání. Je skvělým pomocníkem při redukční dietě a problémech se zácpou. Naopak potlačuje nežádoucí bakterie a plísně ve střevech, např. e-coli a Candidu. Za zmínku stojí i detoxikační funkce Spiruliny. Spirulina obsahuje zcela unikátní kombinaci fytonutrientů – látek, které účinně čistí organismus od nahromaděných toxinů. Chrání proti civilizačním chorobám, posiluje imunitu a zvyšuje energii. Ovlivňuje především energetické dráhy žaludku, slinivky a sleziny, tenkého a tlustého střeva, jater, žlučníku, srdce, osrdečníku a tří zářičů.